Kompresory a stlačený vzduch pro Potravinářský průmysl

Ovoce, zelenina a hotová jídla musí být zpracovány čerstvé a trvanlivé. Za tímto účelem se pomocí stlačeného vzduchu bez oleje vytváří ochranná atmosféra pro dusík. Zvláště důležitá je vysoká míra uvolnění oleje, aby se při loupání a přípravě na potravinách neusazovaly žádné zbytky oleje ze vzduchu. Při zpracování ovoce, zeleniny a hotových jídel by olejový vzduch neohrozoval pouze kvalitu výrobků, ale přímo ohrožoval zdraví spotřebitelů.

Kompresory a stlačený vzduch pro Potravinářský průmysl

Pivovary

Stlačený vzduch se používá v pivovarech v pěti oblastech. Ve čtyřech z těchto oblastí je stlačený vzduch v přímém kontaktu s potravinami, a proto musí splňovat nejvyšší předpisy pro čistotu: Jeho zbytkový obsah oleje musí být lepší než třída 1. Stlačený vzduch bez oleje provozuje armatury (např. Ve varně nebo v lahvích a sudech) jako řídicí vzduch. K ventilaci mladiny ak jejímu rozptýlení se používá sterilní vzduch. Během základního čištění stlačený vzduch vyfukuje CO2 z nádrží jako proplachovací plyn. V posledním kroku, konečném odfouknutí korunkových zátek již naplněných lahví, není vyžadován žádný sterilní stlačený vzduch. Zde stačí obyčejný pracovní vzduch.

Minerální voda a nápojový průmysl

Při výrobě a plnění minerální vody a jiných nápojů se stlačený vzduch používá k různým účelům. Jako sterilní vzduch, tj. Ve stavu bez oleje a bez choroboplodných zárodků, podporuje a vytlačuje kapaliny a provzdušňuje přísady potřebné pro nápoje. I při proplachování musí být při čištění nádoby bez oleje a choroboplodných zárodků. Kromě toho se jako pomocná energie pro pneumatickou dopravu používá bezolejový a někdy suchý stlačený vzduch. Jako pracovní vzduch je suchý stlačený vzduch nosičem energie pro pneumatické pohony.

Výroba vína

Vzduchové kompresory provádějí při výrobě vína řadu různých úkolů. Ve většině případů se používá sterilní vzduch bez oleje a choroboplodných zárodků. Kapaliny potřebné k výrobě vína jsou vytlačovány a transportovány stlačeným vzduchem a současně provzdušňovány použité přísady. I když se k čištění nádoby používá stlačený vzduch jako proplachovací plyn, musí být bez oleje a choroboplodných zárodků. Stlačený vzduch musí být naopak bezolejový a suchý, pokud se používá jako nosič energie při pneumatickém dopravování nebo jako pomocná energie v technologii MSR.

Oleje a tuky

Moderní výrobní linky na plnění olejů a tuků jsou řízeny stlačeným vzduchem. Vzduch přístroje pro pneumatické pohony musí být bez oleje. Jinak by se mohly hromadit zbytky oleje, blokovat řídicí součásti a kontaminovat konečný produkt. V obou případech by se výroba zastavila.

Lihovary

Vzduchové kompresory plní různé úkoly ve výrobních řetězcích fermentačního a nápojového průmyslu. Požadavky na stlačený vzduch se liší případ od případu: Rozlišuje se mezi sterilním vzduchem (suchý, bez oleje a bez choroboplodných zárodků), řídicím vzduchem (bez oleje a suchý) a pracovním vzduchem (suchý). Sterilní vzduch se používá ve třech případech: Jako tažný plyn dopravuje a vytlačuje použité kapaliny, provzdušňuje různé přísady a slouží jako proplachovací plyn k odstranění CO2 z nádob. Jelikož je stlačený vzduch v těchto třech případech v přímém kontaktu s potravinami, musí splňovat nejvyšší požadavky na čistotu. Bezolejový a suchý řídicí vzduch se používá pro pneumatickou dopravu a jako pomocná energie v technologii MSR. Řídicí vzduch musí být vždy bez oleje, aby se na řídicích prvcích zařízení nebo na konečném produktu neusazovaly žádné olejové částice. Pracovní vzduch se používá jako nosič energie pro pneumatické pohony. V tomto případě stačí, když je stlačený vzduch suchý.

mléko a mléčné výrobky

V mlékárenském průmyslu vyrábějí společnosti nepřetržitě, 365 dní v roce. Aby to bylo možné bez přerušení, jsou zapotřebí extrémně spolehlivé a vysoce kvalitní vzduchové kompresory. Při zpracování mléka lze použít pouze suchý stlačený vzduch bez oleje.

Mlýny, koření, omáčky, cukr, káva a čajové výrobky

V potravinářském průmyslu je zvláště důležité používat bezolejový stlačený vzduch. Jinak by se zbytky oleje ze vzduchu mohly smíchat s potravinami a znehodnotit konečný produkt. Zbytky oleje mohou blokovat také ovládací prvky, jako jsou ventily nebo pohony. To může celou produkci zastavit. Úkoly vzduchových kompresorů v potravinářském průmyslu jsou nyní rozmanité: ventily jsou řízeny bezolejovým stlačeným vzduchem a jsou nastaveny pohony pro plnění obalů. Vzduchové kompresory se také používají pro dopravu potravin, jako je mléko nebo kakaový prášek, potrubím.

Mlýny, koření, omáčky, cukr, káva a čajové výrobky

V potravinářském průmyslu je zvláště důležité používat bezolejový stlačený vzduch. Jinak by se zbytky oleje ze vzduchu mohly smíchat s potravinami a znehodnotit konečný produkt. Zbytky oleje mohou blokovat také ovládací prvky, jako jsou ventily nebo pohony. To může celou produkci zastavit. Úkoly vzduchových kompresorů v potravinářském průmyslu jsou nyní rozmanité: ventily jsou řízeny bezolejovým stlačeným vzduchem a jsou nastaveny pohony pro plnění obalů. Vzduchové kompresory se také používají pro dopravu potravin, jako je mléko nebo kakaový prášek, potrubím.

Maso, ryby a příbuzné výrobky

Z důvodu obzvláště intenzivních hygienických předpisů musí stlačený vzduch v masném a rybím průmyslu splňovat vysoké požadavky na kvalitu: Celkový obsah oleje a množství pevných nečistot musí být lepší než třída 1 podle DIN ISO 8573. V opačném případě mohou zbytky kontaminovat řezací a plnicí systémy nebo obalové materiály. I při minimální kontaminaci by byly následující ekonomické škody obrovské.

Pečivo, cukrovinky, těstoviny

Při výrobě pečiva, cukrovinek a těstovin jsou požadavky na kvalitu použitého stlačeného vzduchu velmi vysoké. Jejich celkový obsah oleje a stupeň pevných nečistot musí být lepší než třída 1 podle DIN ISO 8573. Norma, která je v zájmu výrobců intenzivně kontrolována. Kontaminovaný stlačený vzduch může kontaminovat potraviny, plnicí systémy nebo obalové materiály. Ekonomické škody při takových událostech jsou obrovské.

Skladování obilí s BOGE blueprotect

Velká část obilí uloženého v silech po celém světě se stává obětí škůdců, jako jsou nosatci obilí, parazitické houby, myši a krysy. Abychom lépe chránili obilí před tímto, používá BOGE metodu, která je stejně jednoduchá a efektivní: s blueprotectem BOGE extrahuje dusík z okolního vzduchu. To vytlačuje kyslík v sila a připravuje tak škůdce a houby o živobytí. Metoda funguje bez chemických aktivních přísad, a proto je bezpečná pro použití s ​​jídlem a šetrná k životnímu prostředí. Je vhodný například pro ekologicky pěstované produkty a dodavatele do pivovarů.

Možné kompresory BOGE pro tuto aplikaci

  • Šroubové kompresory mazané olejem
  • Šroubové kompresory bez oleje
  • Bezolejové turbokompresory
  • Spirálové kompresory bezolejové
  • Pístové kompresory mazané olejem
  • Pístové kompresory bez oleje

Možné příslušenství pro kompresory BOGE pro tuto aplikaci

  • Converter BC BOGE BLUEKAT
  • Adsorpční sušička DACZ s regenerací za studena s adsorbérem s aktivním uhlím
  • Adsorpční sušička DASZ-P pro dýchání vzduchu
  • Adsorpční sušička DAV s regenerací tepla
  • Adsorpční sušička DAZ s regenerací za studena
  • Adsorbér aktivního uhlí DCZ
  • Chladicí sušička DS
  • F ... Filtr s aktivním uhlím
  • Mikrofiltr F ... M.
  • F ... P předfiltr
  • Sterilní filtr ST
  • Vysokotlaký filtr s aktivním uhlím
  • M vysokotlaký mikrofiltr
  • V vysokotlaký předfiltr
  • Z cyklonový odlučovač

Přihlášení

Zapomenuté heslo

Předvolby soukromí
Soubory cookie používáme k vylepšení vaší návštěvy tohoto webu, k analýze jeho výkonu a ke shromažďování údajů o jeho používání. Můžeme k tomu použít nástroje a služby třetích stran a shromážděná data mohou být přenášena partnerům v EU, USA nebo jiných zemích. Kliknutím na „Přijmout všechny soubory cookie“ vyjadřujete svůj souhlas s tímto zpracováním. Níže můžete najít podrobné informace nebo upravit své preference.

Zásady ochrany soukromí

Ukázat podrobnosti
Tento web je chráněn reCAPTCHA a Google. Platí Zásady ochrany osobních údajů a Smluvní podmínky.

Přihlášení

Zapomenuté heslo